Sfaturi bucatarie

Ce peste sa mancam ?

pastrav crescatorie

Problema pe care o am de fiecare data cand cumpar peste este sa ma intreb cat de proaspat este si pentru faptul ca sunt pescar pe cel proaspat stiu sa-l si controlez :).  De baza in verificarea pestelui proaspat raman in continuare verificarea branhiilor care trebuie sa fie roz si ochii care trebuie sa fie cat mai clari.

pastrav crescatorie

Asa cum bine stiti am cateva retete cu peste, peste la cuptor simplu, pastrav la cuptor, crap la cuptor si tilapia la cuptor pe care vi le recomand cu caldura sa le incercati.

Nu o sa incep prin a va spune ce nu e bun, pentru ca lista ar fi foarte mare si o sa incerc sa va fac o lista cu ce peste recomand sa cosumati in masura in care bugetul va permite.

In mare parte va recomand sa consumati peste autohton, crap, somn, caras, pastrav, biban, stiuca, avat, salau, mreana etc. Acum nu o sa gasiti prin supermarket tot ce v-am spus eu asa ca cel mai bine va vand cateva pont-uri de unde sa-i luati.

In Bucuresti recomanda pestele de la Cora, caras, crap, pastrav, dorada de fiecare data sunt proaspeti, sunt de acvacultura (nu dorada) insa dupa pararea mea sunt cei mai buni. Carasul de multe ori chiar daca sta pe la gheata se vede ca e proaspat de multe ori mai da si din coada :).

Eu fac putin diferit, merg in Corabia de obicei spre toamna si merg prin sate sau la un magazin pescaresc si  cumpar cam 10 – 15 kg de caras si vreo 20 de crap de dunare. Gustul se cunoaste care e peste salbatic si care e de acvacultura. Deci vin cu pestele acasa, il curat, il sparg bag cativa crapi intregi, restul facuti medalion cate 4-5 medalioane in pungete si le bag la congelator. Carasul intreg decat curatat bine si cate 6-8 bucati la fel in pungute separate le bag la congelator.

Crap nu cumpar mai mare de 2 kg iar caras mai mare de 500-800 de gr, pestele cu cat este mai tanar cu atat mai putin mercur contine, iar la crap daca sare de 2 kg incepe sa depuna foarte multa grasime pe burta. Iau si stiuca si salau daca prin si tot asa de obicei pesti mai micuti.

Mi-ar placea sa mai gasesc si pastrav salbatic insa destul de greu, majoritatea este din crescatorii, insa nu ar fi o problema daca nu le-ar da sa mananace tot felul de granule care sa-i umfle. Am cumparat de la un prieten care are o crescatorie vreo 2 kg de pastrav pe care le-am lasat in apa din greseala de pe o zi pe alta, timp in care carnea a inceput sa se rupa de pe peste, ziceai ca deja a putrezit si nu aveau gust deloc dupa ce l-am preparat.

Punandu-l in tema despre acesta “problema” fiindca suntem prieteni s-a revansat fata de mine si mi-a dat niste pastrav dintr-un alt bazin, care era doar pentru el si pentru prietenii lui buni :), ala era pastrav crescut cu carne (pui, bucati de vaca, cal etc). Alta carne alt gust, deci pana la urma si pestele daca mananca ieburi nu are gust, trebuie sa manance tot carne sa aibe gust bun :).

Revenin la subiectul nostru, nu vreau sa aud de somon, ton, cod de alaska sau eu mai stiu ce peste prins acum 2 ani, congelat si ajuns la mine in farfurie dupa ce a strabatut mii de km, va recomand peste autohton, caras, crap, salau, stiuca si daca se poate cat mai salbatic.

Astept si parerile Dvs despre ce peste este bine sa consumam !

PS: fara pangasius 🙂 !

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *