Sfaturi bucatarie

Cum se prepara pelteaua de gutui sau mere

peltea de gutui

Pelteaua de gutui sau mere se obtine din suc de fructe, fiert cu zahar, dar care are un grad de gelatinizare mai mare, cand se raceste. Sunt recomadate gutuile, agrisele, coacazele si merele acrisoare.

peltea de gutui

Se mai poate prepara si din cirese, prune etc, carora li se adauga o cantitate de gutui, mere acre, care ajuta la inchegarea peltelei. Se recomanda fructe nu prea coapte, care se fierb impreuna cu coaja si samburii.

Pentru peltea, zeama de fructe se poate obtine la rece prin stoarcerea fructelor sau la cald prin fierberea lor, apoi se strecoara bine pentru a fi limpede; la inchegare devine clara, limpede si lucioasa. Cantitatea de zahar variaza in functie de fructul din care se prepara pelteaua.

In timpul fierberii peltelei se aduna spuma care se formeaza la suprafata. Data fructele nu sunt aromate, se pune un baton de vanilie sau zahar vanilat. Daca fructele sunt prea dulci, se pune zeama de lamaie.

Pelteaua trebuie sa fiarba la un foc tare, pentru o culoare frumoasa, deschisa. Dupa 15-20 de minute de fiert, se incearca pelteaua. Pe o farfurioara se toarna un strat subtire de peltea si, cand s-a racit, se imparte in doua’ cu o lingurita: Daca cele doua parti nu se unesc intre ele, pelteaua e gata.

In borcanele spalate si uscate, se toarna pelteaua fierbinte. Pentru a nu se sparge borcanele, se pune dedesubt cate un cutit cu lama lata. A doua zi, se leaga borcanele cu celofan si se depoziteaza la rece.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *