Dulceturi

Dulceata de caise

dulceata de caise

Daca gasiti in comert, stiu ca sunt scumpe cumparati atunci cand preparati dulceata si 1 kg de caise uscate. Tocate in bucatele mai mari se pun cand dulceata este aproape gata. In reteta de mai jos o sa vedeti cat de usor este sa preparati dulceata de caise, traditionala, chiar daca locuiesti la bloc Sigur o sa faceti impresie buna invitatiilor si toata lumea o sa va intrebe cum ati reusit sa aveti si fructe intregi in dulceata.

dulceata de caise

Ingrediente dulceata de caise:

  • 5 kg de caise (fara samburi)
  • 3 kg de zahar
  • 2 lamai
  • 1 kg de caise uscate (optional)

Mod preparare:

I .Spalati caisele bine scoteti samburii si taiati-le bucatele.

caise dulceata

II. Stropiti-le cu zeama de la lamai sa nu oxideze. Puneti peste caise zaharul si lasati asa pana dimineata la rece sa-si lase suc.

caise pentru dulceata

III. A doua zi puneti la fiert amestecul de caise cu zahar intr-un recipient cu fundul gros, preferabil inox sau pentru cine are tuci de aluminiu. Amestecati cu atentie cu o lingura de lemn sa nu se prinda si luati spuma de fiecare data. Cand incepe sa se ingroase se pot adauga caisele uscate taiate bucatele mai mari.

dulceata de caise la fiert

IV. Mai tineti dulceata de caise 5-7 min pe foc dupa care opriti focul. Lasati 5 min sa se raceasca si apoi puteti turna in borcane sterilizate. Intoarcet-ti borcanele cu capacul in jos si tineti asa 10 min apoi puneti-le in pozitie normala.

Optional: 
V. Pentru cine doreste si are timp ideal ar fi sa curatati de coaja caisele. Pentru a curata caisele de coaja, puneti-le 30-60 de sec in apa fierbinte le scoateti si apoi le puneti in apa rece cu cu gheata.
caise fara coaja
VI. Se curata de coaja si de zamburi si se taie in bucatele mici. Se pun la fiert impreuna cu zaharul.
La fel cand incepe sa se ingroase se adauga caisele uscate taiate bucatele. Se mai tine cateva minute pe foc, dupa care se opreste focul, lasati sa se raceasca si turnati in borcane.

You may also like...

1 Comment

  1. […] nevoie de caise proaspete si coapte, de prefrat de la tarani, nu cele din comert pline de chimicale. Urmand pasi […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *