Chiar daca anul acesta legumele nu s-au facut foarte bune incerc sa consum cat mai multe. Salata de vinete este o mancare usoara atat de pregatit cat si de asimilat de catre stomacul nostru. Pentru a consuma salata de vinete si in zilele de post renuntati la maioneza, nu va recomand sa folositi maioneza vegetala. La frigider salata tine chiar 4-5 zile fara probleme. Daca doriti puteti sa adaugati si ardei kapia copti, sau un mujdei de usturoi dpinde de gustul fiecaruia.
Daca vreti sa consumati salata de vinete in anotimpul rece, dupa ce le coaceti, le-ati curatati si scurs, le taiati cotorul, le puneti in pungute si le bagati la congelator. Iarna scoati, lasati la dezghetat si urmati reteta de mai jos.
Ingrediente salata de vinete cu maioneza
- 3 vinete mari (4 mai mici)
- 2 oua
- 1-2 cepe
- 1 lingurita de mustar
- 2-3 ligurite de zeama de lamaie
- 150 ml de ulei
- 1 lingurita de sare
Mod preparare salata de vinete cu maioneza
Vinetele se inteapa cu o furculita peste tot si se dau la copt la 200 de grade pentru 50 de min.
Puneti la fiert unul din oua, si il tineti pe foc vreo 7-8 minute, sa fie tare. Se scoate si se pune la racit. Dupa ce s-au copt vinetele se scot si se lasa la racit.
Se curata de coaja tinand de cotor si curatand cu mana. Nu folositi obiecte din metal ! Se sectioneaza pulpa vinetei cu un cutit de lemn/ceramica pentru a se scurge mai bine.
Se pun la scurs pentru 10-15 min, insa daca timpul va permite ideal ar fi sa le lasati 30-40 de min.
Cat timp se scurg vinetele va puteti apuca de maioneza. Se amestca 1 galbenus tare impreuna cu un galbenus moale si o lingurita de mustar.
Amestecati pana se incoporeaza galbenusul tare cu cel moale si adaugati treptat cate putin ulei, nu prea mult ca se taie si nu schimbati sensul in care amestcati.
Spre final adaugati zeama de lamaie. Gata cu maioneza
Dupa ce s-au scurs vinetele se toaca bine cu un tocator de lemn sau un cutit de ceramica.
Intr-un castron mai mare adaugati vinetele tocate, o parte din maioneza, ceapa tocata marunt si amestecati usor pana se omogenizeaza.
Daca mai este nevoie adaugati si restul de maioneza. Se adauga sarea se amesteca bine pana se dizlova si gata salata de vinete. Seviti pe o felie de paine prajita alaturi de o rosie feliata.
Sfaturi salata de vinete:
- Nu folositi obiecte din metal in contact cu vinetele
- Nu adaugati toata maioneza din prima
- In maioneza aveti grija cata lamaie puneti nu este buna daca o acriti prea mult.
- Aveti grija si cu sarea
- Lasati vinetele la scurs cat mai mult timp.
- Tocati ceapa cat mai marunt.