Blog

Alimente care contin fosfor si importanta acestuia in alimentatia de zi cu zi

Fosforul in alimente

Impreuna cu calciul, fosforul formeaza materialul de constructie al oaselor. Cea mai mare parte din cantitatea de fosfordin organism, se afla in oase si in dinti. Restul serveste la buna functionare a tuturor organelor si in special al sistemului nervos si alcelui muscular. Lipsa fosforului din alimentatie duce nu numai la slabirea oaselor si a dintilor, dar si la tulburari nervoase precum si la slabirea muschilor. Pentru o viata sanatoasa nu trebuie sa lipseasca fosforul din alimentatia de zi cu zi.

Fosforul in alimente
Fosforul in alimente

Alimentele de origine animala bogate in fosfor sunt galbenusul de ou, creierul, carnea, mai ales carnea de peste, icrele, laptii, laptele si brinza, iar cele de origine vegetala sunt : legumele uscate boabe (fasolea, ·mazarea, lintea, bobul), fructele uleioase (nuci, migdale, alune), coaja boabelor de· cereale, piinea (mai ales cea integrala) pas tele fainoase in cantitati mai mici in zarzavaturi si fructe.

Fosforul este al doilea cel mai important mineral (dupa calciu) necesare pentru dezvoltarea oaselor la om. De asemenea, joaca un rol important in productia de adenozin trifosfat (ATP), o molecula care este principala sursa de energie pentru celulele umane. Fosforul are numeroase alte functii importante in corpul uman in afara de a ajuta la dezvoltarea oaselor si productia de ATP.  Deficitul de fosfor la persoana poate duce la diverse afectiuni de sanatate, inclusiv oase fragile, dureri articulare, lipsa de energie si pofta de mancare.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *