De obicei, gospodina nu jupoaie singura mielul, ci il cumpara direct de la supermarket :). Barbatul care taie mielul, il si jupoaie, iar gospodina va trebui sa-l imparta (asa era odata). In general, mielul nu e bun nici prea tanar – de 2-3 saptamini nici prea batran, mai mare de cinci luni. Mielul cel mai potriviteste intre doua si patru luni si cu o greutate care, dupa ce a fost curatat, nu depaseste 6-7 kg.
Daca mielul nu a fost spintecat afara, gospodina va face, cu un cutit bine ascutit, o taietura de-a lungul burtii pana la gat, dupa care il va desface cu miinile, asa fel ca sa se deschida bine, ca o carte, si ii va scoate dinauntru toate maruntaiele si intstinele, desprinzindu- le de corp. Va alege apoi intestinele deoparte, aruncandu-le la gunoi, avand grija sa nu arunce pielita care inveleste abdomenul, prapurul, cu care va prepada drobul. Aceasta pielita seamana cu o dantela alba, care se intinde si care va inveli drobul, dar cu care se va umbla cu grija sa nu se rupa.
Tot in vederea prepararii drobului, va scoate si va pune deoparte: ficatul, plaminii si inima. Rinichii nu-i va desprinde de la locul lor, ci vor fi lasati la friptura, impreuna cu salele, si picioarele de dinapoi. Dupa ce toate maruntaiele au fost scoase din miel, se taie cu satarul capul cu gat cu tot. Capul poate fi servit ca rasol, ca salata de cap de miel sau, impreuna cu labele, folosit la ciorba.
Se va despica apoi mielul, cu satarul, de-a lungul sirii spinarii obtinandu-se astfel doua jumatati de miel. Fiecare din aceste jumatati se poate imparti in felul urmator : Partile de jos ale picioarelor, pana la genunchi se lasa pentru ciorba impreuna cu capul. Se desprind apoi picioarele, atar cel din fata, cat si pulpa de la spate, cu o bucata din sale, cu rinichiul. Aceste parti sunt potrivite pentru friptura, dar mai ales pulpa din spate cu salele si codita mielului.
Costitele si toata partea din fata, se taie in bucati potrivite si se prepara una din variatele mancari de miel (cu smantana, cu ciuperci, cu spanac, cu stevie, anghemaht, stufat etc.). Cealalta jumatate va putea fi impartita la fel sau fripta in intregime,la cuptor (fara cap si fara labe).
Daca mielul nu e mare si avem invitati la masa, se pot frige dintr-o data ambele pulpe de dinapoi. Pentru patru persoane, o jumatate de miel se va imparti in felul urmator: Din jumatate de cap, gat si picioare se va face o ciorba, ca prim fel. Pentru felul doi se va prepara drobul, servit cu o garnitura de legume si o salata verde. Drobul fiind un fel greu de digerat, se va completa cu un desert usor, spumos: un sufleu, o crema sau un compot.
A doua zi se va servi, ca fel principal, mancarea cu sos preparata din partea de sus a mielului, precedata de ochiuri pe spanac, si urmata de un dulce, care sa cuprinda si faina (pentru a nu ne lipsi glucidele). A treia zi se face friptura din pulpa de dinapoi, cu cartofi si o salata verde, precedata de o supa de legume sau tocanita de ciuperci, si urmata de o prajitura cu ciocolata. Mai ramane piciorul din fata care, daca are destula carne, se poate scoate de pe os si prepara sarmalute in foi de vita, sau se poate face o friptura rece, pentru seara.
Iedul are carnea foarte gustoasa. Carnea se imparte ca si la miel si se prepara la fel. Carnea de ied este delicioasa, si cel mai bun mod de preparare al iedului este friptura la frigare sau in cuptor.
Pentru gospodie serioase ca Ionel AdinaBlo IonelaMia D IonIonela OzarcheviciRebeca OzsvathIonescu CameliaDenisa MiuDenisa SuciuDenisa StroeCarmen Ottilia Vlasceanu.