Blog

Cidru de mere Breton – istorie si preparare

cidru breton

In regiunea franceza Bretagne, cidrul inseamna istorie – si nu numai gastronomica. El  este mentionat inca din secolul al IV-lea, dar va face mare cariera in Evul Mediu.  Cidrul de mere traditional are o odisee de fabricatie asemanatoare cu a vinului. Sucul se  extrage prin presarea merelor, iar efervescenta lui se datoreaza drojdiei continute in  cojile de mere.

cidru breton

Fiecare producator din regiune este depozitarul unei retete proprii de cidru de mere si  desigur, secrete, al unei metode care se mosteneste in familie din generatie in generatie . Felul in care se ingrijeste livada, alegerea fructelor, efectul regiunii  si conditiile climati ce ale anului sunt cele care ii confera cidrului personalitate. La  fel ca la vin, exista categorii de cidru:
– cidrul sec aproape ca nu contine deloc zahar, in schimb are un procentaj ridicat de alcool si este un ingredient perfect pentru bucataria pescareasca ;
– cidrul demisec, mai spumos si mai putin alcoolic, este partenerul perfect pentru masa;
– cidrul brut, spumos, cu ceva dulceata se bea foarte rece, mai ales in compania celebrelor clatite bretone;
– cidrul dulce, foarte spumos, este dedicat desertului; nu depaseste 3% alcool.

You may also like...

2 Comments

  1. Si “prepararea” (reteta) unde este?

  2. ….coservarea mustului de struguri traditional,fara conservanti,se fierbe jumatate de cantitate si se adauga peste cea nefiarta,se pastreaza la racoare…..procedam la fel cu sucul de mere sau il conerrvam prin adaugarea de zahar 1kg/10litri de suc….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *