[box] Mod preparare sirop de hrean:
- Se da prin razatoare o radacina de hrean, se adauga 4 linguri de miere, se amesteca bine si se lasa cateva minute la macerat.
- Se strecoara, presand continutul cu un tifon. Se obtine siropul crud.
- Resturile care raman in tifon se pun la fiert cu putina apa (cat sa le acopere).
- Dupa fierbere, se strecoara prin presare, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca impreuna cu siropul crud. Se iau trei linguri pe zi.
- Recomandari: astm, bronsita cronica, afectiuni ale cailor respiratorii medii si inferioare in general
[/box]
Siropul de hrean recomandat pentru tratarea:
- Guturaiul, tusea de diverse etiologii – se iau 5-6 lingurite pe zi de sirop de hrean, care se inghite incet, lasandu-l sa actioneze la nivelul gatului. Suplimentar se face gargara cu tinctura de hrean: trei lingurite de tinctura la un sfert de pahar de apa.
- Mentinerea tineretii pielii – se aplica pe obraz seara, inainte de culcare, sirop de hrean, care se tine vreme de 10-15 minute, dupa care se indeparteaza cu un tampon de vata inmuiat in lapte
[box type=”warning”]
- Intern, hreanul se administreaza cu prudenta persoanelor cu colon iritabil sau care sufera de gastrita hiperacida. Abuzul de hrean in alimentatie duce la deranjamente digestive si tulburari nervoase.
- Extern, hreanul, mai ales sub forma de cataplasma, va fi folosit cu prudenta la persoanele care au pielea sensibila, alergica.
[/box]