Blog

Sfaturi pentru alegerea si pregatirea mirodeniilor

alegerea mirodeniilor

In intreaga lume, specificul culinar al fiecarei tari este influentat de felul in care sunt folosite mirodeniile pentru a da un caracter unic preparatelor. Cu atat de multe mirodenii disponibile, gatitul poate fi o adevarata aventura, care te poate transporta in orice colt al lumii.

alegerea mirodeniilor
Alegerea mirodeniilor

Mirodeniile pot fi seminte uscate (chimionul, coriandru, cardamom, mustarul), muguri (cuisoarele), fructe sau flori (piper, ienibahar, anason stelat), scoarta sau radacini (scortisoara, turmeric, ghimbir) sau frunze (frunze de lime, foi de dafin).

Alegerea mirodeniilor este foarte importanta si are un rol determinant pentru obtinerea gustului unic al mancarurilor noastre. Daca este posibil cumparati mirodenii nemacinate sub forma de seminte, scoarta sau muguri, deoarece acestea isi mentin mai mult timp aroma si gustul si pot fi cu usurinta macinate in functie de necesitati.

Mirodeniile se pot prepara in multe feluri, in functie de forma lor si de preparatul in care se adauga, obiectivul fiind acelasi, sa-si elibereze aroma si gustul optim.

Prajirea mirodeniilor intr-o tigaie fara ulei, este o practica des intalnita in bucataria indiana si preluata de multi bucatari. Prin acest procedeu se intensifica aroma mirodeniilor cum ar fi semintele de chimion, coriandru, fenicul, mustar sau chimen, care dupa ce sunt prajite timp de 2-3 minute se pot pisa intr-un mojar sau o rasnita de mirodenii.

De asemnea, de multe ori mirodeniile intregi sunt prajite in ulei la inceputul retetei inainte de a adauga celelalte ingrediente si pentru aromatizarea ueliului.

Mirodeniile sunt deseori pisate sau macinate pentru a-si elibera aromele. Sunt unele mirodenii cum ar fi ghimbirul sau turmericul uscat, scortisoara si cassia care sunt greu de macinat acasa si este indicat sa le cumparam deja macinate. Macinati mirodeniile doar in cantitatile de care aveti nevoie. Pentru aceasta folositi un mojar cu pistil de preferat din marmura sau granit, sau pentru unele mirodenii cum ar fi semintele de coriandru, ienibahar sau schinduf care este mai dur, puteti folosi o rasnita de piper obisnuita.

Mirodeniile proaspete cum ar fi ghimbirul sau hreanul se pot rade pe o razatoare obisnuita, iar pentru nucsoara intreaga exista razatori speciale sau rasnite.

Unele mirodenii cum ar fi cardamomul, boabele de ienupar sau lemongrassul sunt usor zdrobite inainte de utilizare pentru a-si elibera aromele sau in cazul cardamomului pentru a elibera semintele. La fel si usturoiul este mai degraba zdrobit decat tocat.

Acestea sunt doar cateva sfaturi pentru pregatirea si utilizarea mirodeniilor, insa nu exista nici o reteta standard pentru aceasta, totul tinand doar de imaginatia bucatarului.

Mirodenii intregi dar si macinate, cat si ustensile pentru pregatirea lor gasiti la Bazarul cu Mirodenii din Bucuresti, Str. Stirbei Voda 53-55 sau pe site www.bazarulcumirodenii.ro.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *